Helzold Speedway Kampioenschap

Zondag 23 april 2017 – Helzoldstadion – Heusden-Zolder

 

SpeedwayClub Helzold schoot vorig weekend het Belgische speedwayseizoen op gang met het Helzold Speedway Kampioenschap. In 3 verschillende klassen werd er gestreden om de zege. Bij de internationalen was het uitkijken naar de comeback van clubrijder en winnaar van de Gouden Helm in 2015, Nick Lourens. Al tijdens de vrije trainingen van zaterdag was duidelijk dat Nick het speedwayen nog niet verleerd is. Op zondag won hij zijn eerste heat door een mooi inhaalmanouvre op Romano Hummel. Ook zijn tweede heat wist Nick winnend af te sluiten. Met 9 punten na vier heats zou Nick zich makkelijk plaatsen voor de halve finales. De snelste man in de kwalificatieheats was duidelijk de jonge Oekraïner Dmytro Mostovyk. Hij won drie van zijn vier heats en scoorde zo 11 punten. Het enige puntje dat hij liet liggen was tegen de pijlsnelle Hummel die zich met 11 punten ook vlot voor de halve finales plaatste. In heat zeven was het even schrikken toen onze Duitse clubrijder Sascha Stumpe bij het uitkomen van de tweede bocht onderuit ging en door schoof tegen de schutting. Gelukkig kan Sascha even nadien op eigen kracht richting rennerskwartier. Het betekende wel het einde van zijn wedstrijd. Wij wensen Sascha een spoedig herstel toe. Met twee heatzeges en 10 punten plaatste ook de Tsjech Ondrej Smetana zich voor de halve finales, hierin kwamen ook onze Franse clubrijder Xavier Muratet met 9 punten, zijn landgenoot Julien Cayre met 5 punten en de Nederlanders Anne Spaan met 9 punten en Sjoerd Rozenberg met 4 punten aan de start. Na de kwalificatieheats viel het doek voor Lars Zandvliet, Henk Koonstra en Lee Geary. Zij mochten inpakken.
In de eerste halve finale zagen we een Nederlands onderonsje met Hummel, Lourens, Spaan en Rozenberg aan het lint. Nick nam de beste start maar maakte een fout en meteen schoof Hummel binnendoor voorbij. Nick leek even aangeslagen zodat ook Spaan zijn weg binnendoor kon vinden. Meteen waren de eerste twee finalisten bekend. In de tweede halve finale stonden Mostovyk, Smetana, Muratet en Cayre aan het lint. Mostovyk maakte een heel matige start en Smetana koos meteen het hazenpad voor Muratet. Mostovyk had duidelijk genoeg snelheid in zijn motor en probeerde herhaaldelijk Muratet te passeren. Hij werd echter iets te ijverig en verloor in de tweede bocht de controle over zijn machine. Een glijpartij was het gevolg en weg waren zijn kansen op een finaleplaats.
In de grote finale schoot Hummel als een kogel uit een kanon en weg was hij. Smetana kon enkel toezien hoe Hummel vier ronden lang foutloos en pijlsnel over de sintelbaan scheurde. Hummel won verdiend de finale voor Smetana en Muratet. Spaan moest genoeg nemen met de vierde plek.

In de klasse van de nationalen liet thuisrijder Alessandro Borgia slechts één puntje liggen in de kwalificatieheats. Met 11 punten ging hij als topscorer naar de finale. Hierin kreeg hij het gezelschap van de Brit Lee Springthorpe met 9 punten, Nederland’s snelste dame Kelly Velda met 8 punten en Andy ter Schuur met 5 punten. Onze tweede landgenoot Des Vanzonhoven kende een middag met wisselend succes en sloot af op een achtste plek met helaas 0 punten.
In de finale was Borgia als snelste weg en hij zou die koppositie niet meer afstaan. Plek twee was voor Springthorpe en plek drie ging naar Kelly Velda nadat Ter Schuur weeral motorproblemen kende.

Bij de classics stond heel de middag geen maat op de Brit Ian Leverington. Hij won al zijn heats inclusief de finale. Plek twee was er voor Bart Uil en het laatste podiumplekje ging naar de Brit Phil Spencer.

Iedereen die erbij was heeft kunnen genieten van spannende heats, de volgende afspraak in het Helzoldstadion is zondag 25 juni voor de tweede en meteen ook finaleronde van het Open Nederlands Kampioenschap speedway. Op dit moment hebben zich reeds deelnemers uit Duitsland, Denemarken en Frankrijk ingeschreven. Wij verwelkomen U dan graag opnieuw!

Referee en verslaggever ter plaatse : Nico Moors

© SC Helzold

Speedway Club Helzold VZW
Lodewijk Dosfellaan 1
3550 Heusden- Zolder / België
VZW / BTW nr: 0888214449
Correspondentie
Kupers Benny
Postelmanshoekstraat 16
3582 Koersel - Beringen
+32 11 433475
+32 477 139 768
© 2017 - 2017 Alle rechten voorbehouden   |   | Design by: Web-Grafic